Naujos kartos 3D vizualizacijos kūrimas SketchUp Pro 2021 ir V-Ray5 sprendimais
top of page

Naujos kartos 3D vizualizacijos kūrimas SketchUp Pro 2021 ir V-Ray5 sprendimais

Updated: Jul 20, 2021

3D vizualizacijos kūrimas, tai nemažų kūrybinių ir techninių žinių bei įgūdžių reikalaujantis procesas. Tačiau daugelis kuriančiųjų interjero, eksterjero ar produkto 3D vizualizacijas norėtų, jog didžiąją savo laiko dalį šiame darbe galėtų skirti kūrybiniams procesams, o ne techniniam darbo atlikimui.


Ir šis noras yra ne tik suprantamas, bet ir girdimas gamintojų, kuriančių įvairius 3D modeliavimo, projektavimo, tekstūravimo ir vizualizavimo programinius sprendimus, kurie kasmet tampa vis paprastesni, patogesni, tačiau kartu galingesni ir greitesni. Būtent tokius programinių įrangų privalumus šiais dar 2020-aisiais metais mums pristatė Trimble ir Chaos Group kompanijos išleidusios naująsias SketchUp Pro 2021 ir V-Ray5 for SketchUp versijas.


Todėl ilgai nedelsdami dalinamės mūsų rengto nuotolinio pristatymo video įrašu su trumpa apžvalga, kas šiose naujausiose SketchUp Pro 2021 ir V-Ray5 for SketchUp versijose pasikeitė ir patobulėjo. Kviečiame žiūrėti!



Reziumuojant mūsų parengto SketchUp Pro 2021 ir V-Ray5 for SketchUp naujausiųjų versijų video apžvalgą, galime sakyti, jog pradėję naudotis šiomis naujosiomis versijomis Jus pasitiks net keletas žymių pasikeitimų ir nemažai smulkių, bet iš ties naudingų patobulinimų ir naujovių.


Kokie pasikeitimai įvyko naujausioje SketchUp Pro 2021 versijoje

Trimble kompanija vos prieš kelias dienas išleidusi SketchUp Pro 2021, be programinėje įrangoje atliktų atnaujinimų, pristatė ir visiškai atnaujintą SketchUp Pro prekinį ženklą. Todėl nenustebkite vietoje gerai pažįstamo raudono kubo išvysti jau visai kitokį SketchUp Pro logotipą, kuris nuo šiol atrodys štai taip:



Kaip ir minėjome, su naujausiąja SketchUp Pro 2021 versija keičiasi bei atsiranda nauji, tam tikri funkcionalumai:


Patobulintas žymų valdymas (Tag Folders ir Tag filtering)

Modelių ir komponentų organizavimas nemažai daliai vartotojų vis dar išlieka tikru iššūkiu. Ypatingai, kai projektas yra didesnis ar kompleksinis. Šis atliktas patobulinimas leis su projekto elementais dirbti dar efektyviau. O atsiradęs komponentų paieškai skirtas paieškos laukas, leis patogiai ir greitai rasti reikiamas žymas. Tad nuo šiol nereikės modelių ieškoti per ilgus ir kartais nesibaigiančius sąrašus.


Įdiegta galimybė keisti komponentų parametrus (Live Component Configuration)

Naudojantis naująja SketchUp Pro 2021 versijos komponentų parametrų keitimo galimybe, nuo šiol su naujomis funkcijomis greitai ir patogiai galime keisti net jau sukurtus parametrus. Ir visa tai daryti realiu laiku.


Įvestas visiškai naujas PreDesign įrankis

Tai įrankis suteikiantis galimybę pradėti pastatų projektavimą visiškai kitaip. Šviesos, oro kaitos analizės ir kiti geografiniai parametrai, dėka šio įrankio, bus gaunami pasirinkus norimą projektui vystyti teritoriją. Tai gi, pasirinkus kur bus statomas pastatas, visa ši papildoma informacija padės parinkti ne tik medžiagas ir jų savybes bet ir dizaino sprendimus tinkamus šiai vietovei.


Naujos kartos vizualizavimo sprendimas – V-Ray5

Phillip Miller, Chaos Group viceprezidentas, atsakingas už kompanijos produktų valdymą, viename savo, dar šių metų pavasarį duotame, interviu sakė, jog V-Ray5, tai nėra tik V-Ray kaip vizualizavimo sprendimo atnaujinimas, V-Ray5 – tai naujos vizualizavimo sprendimo kartos pradžia. Ir išties matant visus pasikeitimus naujajame V-Ray5, galime pritarti, kad ši V-Ray5 versija stipriai skiriasi nuo ankstesniųjų.



Taigi, kokie pasikeitimai laukia SketchUp bendruomenės, kuri savo darbo eigoje kartu naudoja ar planuoja pradėti naudoti V-Ray5 for SketchUp, įsijungus naująją V-Ray5 versiją:


V-Ray Vision

Integruotas naujasis V-Ray Vision priedas leidžia realiu laiku stebėti savo kuriamą projektą, matant kaip keičiasi medžiagos, apšvietimas, kameros. O iš turimo sukurto projekto galime gauti skirtingus produktus: animacijas, 360 panoramas bei vizualizacijas.


Šviesos korekcija realiu laiku

Naujausioje V-Ray5 for SketchUp versijoje visus pasirinktus apšvietimo šaltinius galima redaguoti realiu laiku. Tai padės sutaupyti ne tik vizualizavimo laiko, bet ir padės greičiau ir patogiau priimti kūrybinius sprendimus. Be to nuo šiol galėsite ne tik pakoreguoti apšvietimo šaltinio intensyvumą, bet ir keisti jo spalvą, bei išjungti ar įjungti norimą apšvietimo šaltinį.


Post-produkcija su V-Ray5 for SketchUp

V-Ray 5 nauja versija leidžia, nė neišėjus iš V-Ray aplinkos, atlikti vizualizacijos redagavimo darbus, kuriems anksčiau reikėjo papildomu kitų programinių įrangų. Naujų ir labai patogių post-produkcijai skirtų įrankių dėka Jūs pasirinktinai galėsite keisti spalvas, uždėti norimą foną, keisti objektų spalvas ir net išsaugoti viską, kaip šabloną. Tai reiškia, kad norint pasidaryti ne itin sudėtingą post-produkciją, tai galėsite atlikti ir be Adobe Photoshop pagalbos.


Automatiniai apšvietimo scenarijai

Šis naujasis V-Ray5 for SketchUp įrankis nuo šiol kuriamai scenai apšvietimo sprendimus leidžia sugeneruoti automatiškai. Turint, pavyzdžiui, dienos apšvietimą, naudojantis šiuo įrankiu automatiškai galime sugeneruoti įvairių nuotaikų dienos bei nakties apšvietimo scenarijus.


Nauji medžiagos sluoksniai

Dabar sukurti audinių ir lakuotų paviršių savybių turinčias medžiagas bus kur kas paprasčiau. Šiam tikslui pasiekti nuo šiol V-Ray5 versijoje rasite du naujus sluoksnius, t. y. Coat ir Sheen, kurie, parinkus vos kelis nustatymus, būtent ir leis sukurti šiuos realistiškus paviršius.


Atnaujinta medžiagų biblioteka

Naujausioje V-Ray5 for SketchUp versijoje ir taip nemažą V-Ray for SketchUp medžiagų biblioteką rasite papildytą aukštos kokybės ir įvairių kategorijų naujomis medžiagomis.


Purvas ir nusidėvėjimas

Purvo ir nusidėvėjimo funkcija leidžia įdėti papildomų savybių norimoje modelio vietoje. Tai padeda sukurti modeliui bei bendram vaizdui kur kas didesnį detalumo ir realistiškumo pojūtį.


Saulės ir dangaus apšvietimo sistema

Nors ši sistema nėra V-Ray for SketchUp nauja, tačiau ankstesnėse V-Ray versijose ji buvo ne tik, kad mažai naudojama, bet nemažos dalies vartotojų net užmiršta. Tačiau Chaos Group komandai pasistengusi ši apšvietimo sistema grįžta ne tik atnaujina, bet ir paruošta naudoti modernuose projektuose.



Praleidote gyvai vykusį „Live Online“ naujųjų SketchUp Pro 2021 ir V-Ray5 for SketchUp versijų pristatymą, o peržiūrėjus renginio įrašą iškilo klausimų? Susisiekite su mūsų komanda el. paštu mokymai@cgiscience.lt arba telefonu +370 655 93439 ir mes mielai į Jūsų klausimus atsakysime.

bottom of page